10 бързи факта за платовете за аксесоари - MarchellasArt.com

10 бързи факта за платовете за аксесоари

Аз обожавам платовете! Дали е коприна или сатен, дамаска или лен, те винаги допринасят толкова много; те създават усещане; те са част от историята. Платовете са толкова интересни. И никога не трябва да ги пренебрегваме при декорирането или проектирането на аксесоари, дрехи или интериор.

Ето някои бързи факти за платовете, които според мен ще ви бъдат много интересни и полезни.

1) Ленът е най-старият, известен на човечеството плат, датиращ от 5000 години преди новата ера. Ленът е материал с широко приложение и се използва за производството на дрехи, аксесоари, спално бельо, тапицерия и всякакъв друг вид домашен текстил.

лен за аксесоари - Marchella's Art

Ленените платове се използват за направата на ръчноизработени дрехи, аксесоари и много други

2) Има доказателсва, че памукът и вълната са били използвани при създаването на естествени платове и тъкани около 3000 години преди новата ера, а доказателства за използването на коприната датират от 2500 години преди Христа в Китай.

 

3) От 100 години насам, Китай е най-големият производител и износител на коприна в света.

4) Най-старите доказателства за използването на платове са открити в земите на днешна Турция, Египет и Израел.

5) Създаването на изкуствени влакна е започнало едва през последните 100 години. Платът “Райън”, наричан още изкуствена коприна, е първата изкуствена материя и е създадена през 1910 година. Вискозата е най-често срещаната разновидност на „Райън“.

Вискоза за аксесаори - Marchellas Art

Въпреки че е изкуствена материя, вискозата притежава много положителни свойства и качества, които придавам на аксесоарите.

6) Микрофибърът е изобретен преди повече от 20 години в Япония. Той е и платът с най-тънките влакна от всички изкуствени материи. Те са дори и по-фини от тези на коприната. Нишките на микрофибъра са 100 пъти по-тънки от човешки косъм.

микрофибър за аксесоари- Marchellas Art

Микрофибърът се среща често сред така познатите ни плюшени материи. Той е устойчив на износване и замърсяване. Ето защо го използвам при изработването на аксесоари.

7) Акрилът представлява изкуствени влакна които са меки, на допир са като вълна, пере се лесно и има изклютелно наситени и дълготрайни цветове. Често се използва и в комбинация с други материи с поради свойствата му.

8) Найлонът е също изкуствена материя, създадена от човека за първи път през 1938 година. Тази материя се характеризира с изключителна здравина и издръжливост при износване. Именно найлонът е заменил коприната при производството на дамски чорапогащи в началото на 20-ти век.

9) И до ден днешен, най-висококачественият памук произлиза от Египет.

10) Бамбукът е трева, която се е използвала за създаването на плат, който много наподобява тежка ленена материя. Интересното при него е, че има естествен произход и притежава способността да изкарва влагата от мебелите извън тапицерията или от тялото извън дрехата. Също така, бамбукът има натурални антибактериални качества. Растението на бамбука расте бързо и не се нуждае от пестициди при отглеждането му – това го прави и екологично чист продукт.

Бамбукът при направата на аксесоари

Бамбуковите материи за много приятни на допир. Ето защо аз съшо ги използвам при ръчноизработените от мен аксесоари.

Това е една малка част от причините които стоят за огромното ми желание за работа с платове. Надвам се, че съм успала да събудя интересът ви към моето хоби макар и за малко.

Преглеждания(3624)