11 причини да четем книги — Marchella's Art

11 причини да четем книги

Дори и да сте прочели една хубава книга през целия си живот, то вие ще знаете, че четенето ви дарява с несравнимо удоволствие. Разбира се, никой не се съмнява във факта, че четенето е безценно занимание, но има наблюдения, че навика за четене намалява. Основна причина за това е бързото развитие на технологиите. Ето защо повечето хора не могат да изброят много от ползите при четене на книги. Ето защо, реших да изброя 11 причини за ползите от четене на книги:

1. Дават ни знания

Една от най-големите причини да четем книги е за да получаваме знания. Книгите са богат източник на информация. Четенето на книги от различни области предава информация и също така, задълбочава познанията ни относно конкретни теми. Всеки път когато четем книга, ние научаваме нова информация, която нямаше откъде да знаем иначе.

 

2. Подобряват работата на мозъка и паметта 

Редица изследвания сочат, че четенето на книги има силен позитивен ефект върху мозъка. Докато стимулираме съзнанието си, ние можем да се предпазим от деменция и алцхаймер. Това е така, защото поддържането на активността на мозъка, го защитава от загуба на сила. Мозъкът е мускул и както всички други мускули в нашето тяло, упражненията го държат силен и във форма. Подобно на решаването на пъзели, четенето на книги е отличен начин за упражняване поддържане на мозъка.

Всеки път когато четем книга, ние трябва да помним особеностите на книгата, героите, това което стои зад тях, тяхната история, същността им, второстепенната им роля и т.н. Когато мозъкът ни се научи да помни всичко това, паметта ни става по-добра. И нещо повече, със всеки един нов спомен ние създаваме нови пътеки в нашата памет и заздравяваме съществуващи такива.

 

3. Намаляне на стресa чрез книги

Четенето има позитивен ефект и върху тялото. Прочитайки една книга, ние можем да облекчим стресът дори и по-добре от разходка или слушане на музика. Според някои проучвания, хората които четат повече имат тенденциозно по-ниски нива на стрес отколкото тези които не го правят.

 

4. Подобряват въображението 

Колкото повече четем, толкова по-развито въображение започваме да имаме. Например, четейки книга на фантастична тематика, се отправяме в друг свят. В него, нашето въображение започва да работи по най-добрия начин, като се опитва да види неща случващи се в нашето съзнание.

 

5. Подобрява комуникационните умения

Четенето помага за обогатяване на нашият речник и повишава степента на владеене на даденият език на който четем. Докато четем се натъкваме на нови думи, идиоми, фрази и различни стилове на писане. Една добра книга може да повлияе изключително положително на нашите възможности при писане. Също както художниците въздействат на другите посредством своите картини, така и писателите са в състояние да ни въздействат с техните творби. Много успешни автори са придобили уменията си четейки работи на други преди тях. Ако искате да станете майстор в нещо, започнете от изучването на тези преди вас.

Подобряването на нашият речник и уменията ни на писане, развиват нашите комуникационни умения като цяло. Колкото повече четем и пишем, толкова по-добре започваме да общуваме. Повишаването на нашите възможности да комуникираме, подобрява нашите връзки и дори ни прави по-добри служители или ученици.

 

6. Подобрява фокусирането и концентрацията

В забързаното ни ежедневие, нашето внимание бива отвлечено в различни посоки. Всеки ден се опитваме да изпълняваме по няколко задачи едновременно. Например, можем да се озовем в ситуация на извършване на ежедневни задачи и комуникация с колеги, в същото време да говорим по телефона, да си проверяваме пощата хвърляйки по едно око междувременно и във Фейсбук. Цялото това извършване на много действия по едно и също време може да ни доведе до ниска продуктивност и да ни донесе висок стрес. Когато четем книга, цялото ни внимание е фокусирано върху това. Погледът и съзнанието ни са потопени в детайлите на историята. Това доказва нашата концентрация и фокус.

Четете книги поне по 20 минути на ден и ще се удивите колко по-фокусирани можете да бъдете.

 

7. Подобряват усъвършенстването на умения

Четенето е един от основните методи, спомагащи за придобиването и изграждането на нови умения. Съществуват книги свързани с всеки един добър курс за усъвършенстване на земята. Без значение дали е готвене, танци, или дори чистене, ние можем винаги да подобрим уменията си четейки книги.

 

8. Удобно и лесно преносимо забавление 

Книгите са леки и удобни. Можем лесно да вземем една книга и да я поберем в чанта и да четем където пожелаем – в парка , у дома на леглото преди сън, на сянка сред природата докато релаксираме или дори в самолета докато пътуваме. Вече дори и за книгите си има дрехи за да може да се запазват и да ни е по-удобно да ги ностим навън. Дори и аз самата изработвам такива подвързии за книги от красиви платове, ватирани и мекички.

 

9. Нови неща за света 

Светът на фантазиите ни позволява да пътуваме около целия свят, където всичко е различно. Четейки книги, ние можем да хвърлим поглед и към други култури и места. Книгите разширяват нашите хоризонти, позволявайки ни да видим други държави, хора и още много неща, които никога не сме си и представяли. Никой от нас няма възможността да се намира по всяко време там където би желал. Както всички занем, нищо не изглежда така както го дават по телевизията или е на снимка. Много по-истински и реални са представите ни за място щом сме прочели нещо за него. Това е перфектният начин да посещаваме най-различни местенца чрез нашето съзнание.

 

10. Правят ни креативни

Може би една от най-големите разлики между четенето на книги и гледането на телевизия е, че четенето ни дава възможност да разгърнем въображението и фантазиите си. И колкото повече четем, толкова повече нови неща научаваме. Новите мисли винаги дават възможност на нашето съзнание да преоткрива живота по нови по-добри начини. Започваме да виждаме света по различен начин като така започваме да вземаме много нови и различни креативни решения. Когато гледаме ние сме пасивни и се стараем да запомним само онова което виждаме, докато четейки книги ние сме в състояние да изградим образ и логически да пресъздадем картината, запомняйки я по по-различен начин за дълго време в нашата памет.

 

11. Книги срещу филми

Толкова много филми за създадени по книги. Но ако прочетем една книга и след това гледаме филма, в повечето случаи ще се съгласим, че книгата е била 100 пъти по-добра от филма. Причината е, че това усещане което може да сътвори съзнанието ни, остава уникално и неповторимо и никой филм не може да го пресъздаде по същия начин.

Това бяха и част от моите причини за да започна да правя подвързии за книги и по този начин да направя четенето още по забавно, интересно и приятно.

А сега е ваш ред! На какво се наслаждавате най-много когато четете книга?

Оставете коментар и споделете с нас какво мислите 🙂

 

Преглеждания(7469)