Подвързия за книга - защо? — една история на Marchella's Art

Подвързия за книга – защо?

всяка книга се нуждае от подвързия за книга
Една история за това как започнах да правя подвързия за книга

Когато започнеш да шиеш, не можеш да спреш. В главата ми постоянно изникват нови идеи, какво още да сътворя. Но като запазена марка за мен си остава така наречената подвързия за книга или както много често я наричат – дреха/калъф за книга.

Как започна всичко?

Идеята за това започна като на шега и по скоро бе породена от любовта ми към четенето на книги. Обичам да чета книги и то от тези дебелите и силно увлекателни, които те държат буден цяла нощ.

В един прекрасен ден ми подариха такова калъфче за книга, изработено от някои сръчни ръчички. Бях силно впечатлена когато за първи път видях такова нещо. След като му се порадвах и удостоих със заслужено внимание, реших че ще е много хубаво, ако се обзаведа с още много такива красоти за да си имам за всяка книга. Но тъй като по това време не бяха много разпространени и трудно се намираха, реших че мога сама и да си изработя (просто реших, че мога и че имам свободно време).

Положих много усилия, за да успея да усъвършенствам модела си, но в крайна сметка се получи това, което се получи. И тук идва моментът с пристрастяването, от търсене на красив и подходящ текстил, до разкрасяването на подвързиите за книги със всякакви глезотийки и малки неща, които правят калъфчето толкова лично и неповторимо. След като обзаведох всичките си близки и приятели (кой четящ, кой не) с по една такава, започнах да правя повече отколкото ми трябват, което заплашваше да задръсти и без това тясното ми жилище. И така, един ден се роди идеята да предлагам калъфчетата и на други, обичащи книгите хора.

 

Какво ме вдъхновява?

Музата идва трудно, но всъщност е навсякъде около мен – сред природата, на улицата, дори и у дома. Когато съм на море си мисля какъв нов морски модел да измисля. Също така мисля и как да го комбинирам за да изглежда добре и да се харесва. Друг път пък, когато съм в планината си мисля за свежи и флорални модели: цветни пепруди, летящи птички, червени калинки, красиви цветя и каквото се сетите.

Разбира се, използвам и по-модерните и технологични канали за идеи които да ме вдъхновят. Гледам клипчета и следя канали в YouTube, снимки и страници във Facebook, а също Instagram и Pinterest. Много обичам да чета блогове на известни личности и хора на изкуството.

И накрая, но не на последно място, може би най-много, ме вдъхновяват всички доволни и щастливи притежатели на подвързии които четат своята книга облечена в любима дреха ръчноизработена от мен. Гледам усмивките им и слушам отзивите им с огромно удоволствие.

 

Крайната цел на една подвързия за книга

Всъщност, най-силно и дълбоко съкровенно вярвах в това, че човек, притежавайки нещо толкова красиво и стилно, ще пробуди желанието си за четене на книги все по-често. По този начин, аз се опитах и продължавам да го правя. Насърчавам четенето на книги, най-вече у младите и малките деца. Толкова е хубаво, когато при мен дойде дете, което желае за подарък не какво да е, а подвързия за книга. То заявява уверено, че обожава да чете и подскача от радост в момента, в който притисне калъфчето до себе си.
Бих искала това да продължи, като все повече и повече деца да четат, защото любовта към книгите се възпитава, докато си малък. Аз смятам, че подвързиите за книги са един чудесен начин да се грижиш и да цениш книгите и знанията, които те ти дават.

 

Поздрави от мен драги читатели и до нови срещи!
Мария

Преглеждания(826)